Kuinka kaataa puu turvallisesti? Puunkaato Helsinki

Puunkaato on jokaisen omakotitaloasujan työlistalla väistämättä jossain vaiheessa elämää. Puunkaato Helsinki sujuu turvallisesti, kun kiinnität huomiota seikkoihin, jotka olemme tähän artikkeliin listanneet.

Oikeilla menetelmillä puu kaatuu turvallisesti sinne, minne sen halutaan kaatuvan. Ensimmäisenä tulee hoitaa kuntoon oikeat turvavarusteet. Turvallisuus ei ole turha sana, kun kyse on puiden kaatamisesta ja moottorisahojen käytöstä. Siihen on suhtauduttava vakavasti. On olemassa muutamia ehdottoman tärkeitä turvavarusteita, joita sinun on käytettävä kaikissa moottorisahatöissä ja erityisesti puita kaadettaessa:

  • Kypärä
  • Kuulosuojaimet ja suojalasit
  • Työhousut

Kypärä suojaa päätäsi putoavilta oksilta, kuulosuojaimen ja suojalasi suojelevat kahta tärkeää aistiasi ja työhousut pelastavat silloin, jos päätät pudota puusta. Älä laiminlyö turvallisuutta puunkaadossa!

puunkaato helsinki

Puunkaato oikeilla kiiloilla

Osta oikeanlaiset kaatokiilat puunkaatoa varten. Kaksi muovista kaatokiilaa estävät sahaasi jäämästä puristuksiin sahauksen aikana. Löydät ne mistä tahansa moottorisahoja myyvästä ulkotarvikeliikkeestä, kuten Motonet. Kun varusteet ovat kunnossa alkaa itse kaatotyö.

Ensiksi tulee arvioida kaatoalue. Puut ovat pidempiä kuin luuletkaan ja ulottuvat pidemmälle maahan kuin uskotkaan. Kun suunnittelet puun kaatamista, voit arvioida, mihin puu kaatuu käyttämällä ”kahvatemppua”. Häh mikä?! Kahvatemppu toimii näin: pidä kirvestä suoristetussa kädessäsi, sulje toinen silmäsi ja peräänny puusta tai siirry kohti puuta, kunnes kirveen yläosa on puun latvan ja alaosa tyven tasalla. Jalkojesi pitäisi olla suunnilleen siinä kohdassa, jossa puun latva makoilee putoamisen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan täysin vedenpitävä arvio ole, mutta antaa suuntaa. Siksi kuitenkin kannattaa laskea turva-alueeseen muutama neliömetri lisää, jottei vahinkoja synny vahingossakaan.

Kun arvio on tehty, tulee valmistella kaatoalue. Puun juurelta tulee leikata pois kaikki puun ympärillä olevat pensaat. Myös kaikki muut roskat on poistettava puun ympäriltä. Tämä siksi, että jos puu kaatuukin väärään suuntaan, et paetessasi kaadu lapsen kurkkumopoon ja jää puun alle. Valmistele vähintään kaksi pakoreittiä huonon tuurin varalle.

Tutki puu huolella

Nämä keinot eivät pelkästään riitä onnistuneeseen puunkaatoon. Vielä on muutama vaihe ennen onnistumista. Ei riitä, että selvittää puun korkeuden suurin piirtein, vaan puu pitää tutkia myös muilta osin. Puunkaadossa tulee huomioida mm. Se, onko puussa kuolleita oksia. Niissä on vaarana, että ne katkeavat ennen aikojaan ja aiheuttavat vahinkoa. Älä myöskään kaada puuta itse, jos se on selvästi kallistunut yhteen suuntaan tai se on raskaasti kuormitettu oksilla yhdeltä puolelta. Se putoaa kallistuman tai kuormituksen suuntaan yrityksistäsi kaataa se toiseen suuntaan huolimatta. Jos kaatoalueella on rakennuksia, aitoja, sähkölinjoja tai muita asioita, joista välität. Jos näin on, jätä kaataminen väliin ja soita ammattilaiselle.

Puunkaato Helsinki – ammattilaiset auttavat kiperissä tilanteissa

Helsingissä on poikkeuksellisen paljon vaikeasti kaadettavia puita. Helsingissä myös asutus ja rakennustiheys on Suomen tiheintä, eli puunkaato Helsingissä on haastavampaa mitä muualla Suomessa. Puunkaato voi onnistua hyvin itse, mutta useimmiten on hyvin suositeltua tukeutua ammattilaisten apuun. Ammattilaiset osaavat arvioida puunkaadon haastavuuden ja heiltä löytyy välineet ja osaaminen kaatoon kuin kaatoon. Vitsillä voidaankin käyttää keilailutermistöä ja sanoa, että ammattilaisten hoitama puunkaato on kuin täyskaato, jossa kaikki keilat kaatuvat. Nokkelaa, eikö?

Samankaltaiset artikkelit