Puikkohitsaukseen tarvitaan omanlaisensa hitsaustarvikkeet

hitsaustarvikkeet

Puikkohitsaus kuuluu vanhimpiin hitsausmenetelmiin

Hitsaustarvikkeet puikkohitsaukseen voidaan hankkia edullisesti, ja se tekee puikkohitsauksesta sopivan vaihtoehdon aloitteleville hitsaajille. Koska luet tätä postausta, todennäköisesti jo tiedät, mitä puikkohitsaamisella tarkoitetaan, mutta kertaus ei liene koskaan pahitteeksi: puikkohitsaus on yksi sähköhitsauksen muodoista, ja siinä hitsauksessa tarvittava valokaari syntyy sulavan puikon ja työkappaleen välille.

Puikkohitsaus on yksi vanhimmista ja yleisimmistä hitsausmenetelmistä, ja sitä käytetään sekä teollisuusaloilla että harrastekäytössä erityisesti teräksen ja muiden metallien liitosten tekemisessä. Tässä postauksessa esitellään puikkohitsauksen tekniikkaa ja siinä tarvittavia hitsaustarvikkeita, jotta sinun on helpompi päättää, voisiko puikkohitsaus olla sinulle sopiva hitsausmenetelmä.

Puikkohitsauksen periaate ja hitsaustarvikkeet

Puikkohitsauksen tärkein hitsaustarvike on pinnoitettu metallipuikko, joka toimii samanaikaisesti lisäaineena ja suojakaasun lähteenä. Kun puikkoa pidetään lähellä työstettävää materiaalia ja sähkövirta johdetaan puikkoon, syntyy valokaari. Tämä valokaari sulattaa sekä puikkoa että työkappaletta, ja hitsisauma muodostuu.

Valitse puikko hitsattavien materiaalien mukaan

On erittäin tärkeää tuntea eri hitsaustarvikkeet ja osata valita sopivat puikot eri tarkoituksiin, sillä käytettävä puikko vaikuttaa sekä hitsisauman laatuun että itse hitsausprosessiin. Puikkoja on saatavilla eri koostumuksilla ja pinnoitteilla, jotka on suunniteltu erilaisille materiaaleille ja hitsausolosuhteille.

Esimerkiksi ruostumattoman teräksen hitsaukseen on omat puikkonsa, ja matalahiilisen teräksen hitsaukseen on toiset. Ennen kuin hankit puikkoja ja muita hitsaustarvikkeita, on tärkeää ottaa selvää työstämäsi kappaleen materiaalista, jotta voit valita siihen sopivan puikon, ja saat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Tekniikka ja turvallisuus ovat tärkeä osa hitsausta

Puikkohitsauksen tekniikka vaatii jonkin verran harjoittelua. Jotta hitsauksella voidaan saada aikaan halutunlainen lopputulos, hitsauksen aikana on tärkeää pystyä pitämään valokaaren pituus sopivana sekä liikuttaa puikkoa oikealla nopeudella ja oikeassa kulmassa. Liian pitkä kaaren pituus voi johtaa heikkoon tunkeumaan ja huonolaatuiseen hitsiin, kun taas liian lyhyt kaari voi aiheuttaa puikon tarttumisen työkappaleeseen.

Turvallisuuden huomioiminen ja sopivat hitsaustarvikkeet ovat ensiarvoisen tärkeitä, hitsasitpa joka päivä tai kerran kuukaudessa. Sinun kannattaa käyttää aina hitsatessasi laadukasta hitsausmaskia, joka suojaa silmiä ultraviolettisäteilyltä, sekä hitsaushanskoja, jotka suojaavat käsiäsi kuumuudelta ja kipinöiltä, sekä mahdollisilta roiskeilta. Myös palamattomat vaatteet ja kengät ovat tärkeät.

Jos ympärilläsi työskentelee muitakin, erilleen pystytettävät suojakangassermit voivat olla sopiva valinta työtilaasi. Jos samassa tilassa on palavia materiaaleja, myös ne kannattaa peittää erityisesti hitsausta varten suunnitelluilla suojakankailla. Lisäksi on tärkeää muistaa pitää työskentelyalue hyvin ilmastoituna, jotta hitsauksessa syntyvät kaasut ja höyryt eivät aiheuta haittaa.

Puikkohitsaamisen hyvät ja huonot puolet

Puikkohitsauksella on hitsaustyyppinä monia etuja. Se on melko yksinkertainen menetelmä, joka ei vaadi monimutkaista laitteistoa, joten sen aloittaminen on helppoa ja suhteellisen edullista. Puikkohitsauslaitteet ovatkin yleensä hyviä hinta-laatusuhteeltaan ja helpot pakata mukaan, joten niitä on kätevä käyttää paikan päällä tapahtuvassa, lyhytkestoisessa korjaushitsauksessa.

Toisaalta puikkohitsauksessa hitsaustarvikkeita saatetaan joutua uusimaan useammin kuin joissakin muissa hitsausmenetelmissä, kuten MIG/MAG-hitsauksessa, koska puikot täytyy vaihtaa säännöllisesti. Lisäksi puikkohitsauksella aikaan saatava hitsausjälki saattaa vaatia enemmän jälkikäsittelyä.

Puikkohitsaus on perinteinen ja yleisesti käytetty hitsausmenetelmä, jota voidaan soveltaa monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Vaikka se ei olekaan nopein tai kaikista tehokkain menetelmä, sen yksinkertaisuus ja edullisuus tekevät siitä suositun valinnan moniin tilanteisiin, ja sen käytöstä on hyvä aloittaa hitsausura. Hitsattaviin materiaaleihin sopivan tekniikan ja turvallisuuskäytäntöjen hyvä hallitseminen on avain onnistuneeseen puikkohitsaukseen.

Samankaltaiset artikkelit