Ison puun kaato vaatii suunnittelua

Pihalla kasvavien isojen puiden kaato voi olla vaarallista ja haastavaa työtä, jos sitä ei tehdä oikein. Huolellinen suunnittelu ja oikea tekniikka ovat välttämättömiä turvallisuuden ja ympäristön suojelemiseksi. Tässä artikkelissa tarkastelemme suuren puun kaadon eri vaiheita ja annamme vinkkejä turvalliseen ja tehokkaaseen työskentelyyn.

Ennen ison puun kaatoa:

Arvioi puun kunto

Tarkista puun runko ja oksat huolellisesti näkyvien vaurioiden varalta. Jos puussa on lahoja kohtia, puu saattaa katketa niiden kohdalta hallitsemattomasti kaadon aikana. Kuolleet oksat taas voivat helposti irrota ja pudota, kun puuta kaadetaan.

Tällaiset seikat lisäävät kaadon riskejä, sillä puusta putoavat raskaat kappaleet voivat olla hyvin vaarallisia.

Suunnittele puun kaatosuunta

Ison puun kaadossa on erityisen tärkeää valita kaatosuunta huolella. Mikäli suuri puu pääsee kaatumaan hallitsemattomasti esimerkiksi rakennuksen, sähkölinjan tai ajoneuvon päälle, seurauksena voi olla vakavia vahinkoja. Jos suuri puu pääsee kaatumaan ihmisen päälle, tästä voi aiheutua suoranainen hengenvaara.

Puun kaatosuunnan valinnassa on tärkeää huomioida muun muassa puun sijainti, puun kallistuma sekä puun painopiste.

Kun suunnittelet puun kaatosuuntaa, muista tarkistaa myös tuulen voimakkuus ja suunta. Liian kovalla tuulella puun kaatoa ei kannata yrittää.

Varmista riittävä tila ison puun kaatamiselle

Tämä ohje voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta se kannattaa silti mainita, sillä kokematon puunkaataja voi yllättävän helposti laskea kaatoon tarvittavan tilan väärin. Puun koko on esimerkiksi saatettu arvioida epätarkasti, tai kyseessä voi olla yksinkertainen mittausvirhe.

Kun arvioit, paljonko tilaa tarvitset puun turvalliseen kaatamiseen, kannattaa aina huomioida myös se mahdollisuus, ettei puu välttämättä kaadukaan aiottuun suuntaan. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että puun kaatamiselle kannattaa varata hieman enemmän tilaa kuin kuvittelet tarvitsevasi.

Hanki riittävät työkalut

Puun kaatamisessa on aina tärkeää käyttää asianmukaisia työkaluja, ja erityisen tärkeää tämä on silloin, kun kaadettava puu on kookas.

Ison puun kaadossa tarvittavia työkaluja voivat olla muun muassa moottorisaha, vinssi, turvaköydet ja riittävät henkilönsuojaimet. Muista myös varmistaa, että olet varmasti riittävän hyvin perehtynyt välineiden käyttöön ja turvaohjeisiin.

Varmista riittävä määrä kaatajia

Suuren puun kaatoa ei pidä tehdä yksin, vaan kaatourakassa on aina tärkeää käyttää tarvittavaa määrää osaavia tekijöitä. Näin voidaan tehokkaasti ehkäistä monia odottamattomia vaaratilanteita.

Samalla kun mietit, paljonko apukäsiä tarvitset tontillasi kasvavan ongelmapuun kaatoon, kannattaa myös arvioida, olisiko kuitenkin järkevämpää ja kustannustehokkaampaa jättää urakka kokonaan ammattilaisen hoidettavaksi.

Näin iso puu kaadetaan turvallisesti:

1. Tee apuleikkaukset:
  • Tee apuleikkaukset ison puun runkoon kaatosuunnan ohjaamiseksi ja kaadon helpottamiseksi.
  • Apuleikkaukset tehdään puun tyveen kaatosuunnan vastakkaiselle puolelle.
  • Leikkaa ensin yläviistoon ja sitten alaviistoon, jotta muodostuu V-kirjaimen muotoinen lovi.
  2. Katkaise puun tyvi:
  • Katkaise puun tyvi moottorisahalla kaatosuuntaan.
  • Aloita sahaaminen apuleikkausten alapuolelta ja etene ylöspäin.
  • Pidä saha tasapainossa ja vältä sen potkaisemista.
  • Jätä tyveen noin 10 cm korkeus kaadon hallinnan helpottamiseksi.
   3. Ohjaa puun kaatoa:
   • Käytä vinssiä ja köysiä ohjataksesi puun kaatumista.
   • Varmista, että olet turvallisessa paikassa kaadon aikana.
   • Älä koskaan seiso puun kaatolinjan suunnassa.

   Yhteenveto

   Näillä ohjeilla onnistut toivottavasti kaatamaan ison puun turvallisesti tai valitsemaan oikeat tekijät kaatourakkaan. Jos kaipaat tarkempaa tietoa puiden kaatamisesta, osaavan ammattilaisen löydät esimerkiksi tämän artikkelin ensimmäisestä linkistä.

   Samankaltaiset artikkelit