Nettisivujen hinta – mitä kotisivut maksavat
Miksi nettisivujen hinnat vaihtelevat: tämä on yleinen kysymys, mitä kuulee kysyttävän.
Nettisivusto on käytännössä ”digitaalinen sijainti”, jonka avulla yritykset ja yksityishenkilöt voivat jakaa tietoa ja myydä tuotteita tai palveluita. Nettisivuston hinta ja miten se määräytyy, riippuu monista tekijöistä. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi sivuston suunnittelutarve, laajuus ja monimutkaisuus, ylläpito, verkkotunnus. Tässä artikkelissa tutkimme joitain tekijöitä, jotka vaikuttavat nettisivujen hinnoitteluun.
Kun on kyse verkkosivuston rakentamisesta, nettisivujen hinta on usein yksi ensimmäisistä asioista, jota ihmiset ajattelevat. Ja hyvä niin, sillä on tärkeää, että jokainen yritys löytää omalle budjetilleen sopivan nettisivujen suunnittelijan. Jokaiselle on armasti jotain, etsitpä sitten yksinkertaista nettisivua tai monimutkaisempaa laajaa sivustoa.
Nettisivujen suunnittelu: prosessi ja mitä odottaa
Nettisivujen hinta voi vaihdella suuresti riippuen monista tekijöistä. Tärkein tekijä on usein sivuston koko ja monimutkaisuus. Yksinkertainen, vain muutaman sivun sivusto voi maksaa vain muutaman satasen, kun taas monimutkaisempi sivusto, jossa on kymmeniä tai jopa satoja sivuja, voi maksaa tuhansia ja kymmeniä tuhansia euroja. Muita tärkeitä tekijöitä ovat graafisen suunnittelun tai videoiden tarve, erikoistoiminnallisuuksien ja lisäosien käyttö sekä jatkuvan ylläpidon ja päivitysten tarve.
Nettisivujen hinta, mutta entäs sitten verkkotunnuksen?
Verkkosivuston kehittämisen keskimääräiset kustannukset riippuvat useista tekijöistä, kuten verkkosivuston tyypistä, sivujen määrästä, tarvittavista ominaisuuksista ja toiminnoista sekä siitä, kuka kehittää. Sen sijaan verkkotunnuksen hinta on aina aikalailla standardi. Jotkut yritykset myyvät verkkotunnuksia ihan niiden sisäänostohinnoilla, kuten 9 € FI domainista. Kate otetaan sitten myymällä muita palveluita, kuten sivuston hostingia.
Hosting: mikä se on ja kuinka paljon se maksaa
Yksinkertainen vain muutaman sivun verkkosivuston (esim. WordPress) hosting eli ylläpito voi maksaa vain muutamia euroja kuukaudessa. Hosting-palvelua valittaessa ei kuitenkaa kannata yleensä valita sitä kaikkein halvinta, vaan ennemminkin keskittyä palvelimen avulla saatavaan latausnopeuteen. Mitä halvempi hostingin hinta on, sitä huonompi palvelin todennäköisesti myös on. Mitä huonompi palvelin on, sitä hitaampi on yleensä myös sivuston latausaika. Hidas latausaika vaikuttaa negatiivisesti niin vierailijoiden käyttäjäkokemukseen, kuin sivuston Google-näkyvyyteenkin. Tästä syystä hyvästä hostingista ja siihen kuuluvasta palvelusta kannattaa maksaa. Yleensä hyvän hosting-palvelun esim. WordPress-sivustolle saa jo alkaen 10 €/kk.
Myös sivuston laajuus, monipuolisuus ja koko vaikuttavat hintaan. Pienemmän sivuston hosting on yleensä huomattavasti halvempaa, kuin esimerkiksi laajan, satojen tai tuhansien tuotteiden verkkokaupan. Mitä enemmän palvelintilaa sivusto vaatii, sitä enemmän sille tulee hintaa. Myös laajoille sivustoille tarvitaan järeämpiä palvelimia, jotta laajempi ja raskaampikin sivusto voisi olla käyttäjille kuitenkin mahdollisimman nopea.
Ylläpito: päivitykset ja suojaus
Sivuston koon kasvaessa myös verkkosivuston kokonaiskustannukset kasvavat. Laaja sivusto tarvii yleensä enemmän alustapäivityksiä ja ihan muokkaustakin. Kun nettisivusto päivitetään ja pidetään ajantasalla, on se tietoturvallinen ja haitallisten hyökkäysten vaarat pystytään paremmin estämään. Tämä tietysti vaikuttaa nettisivujen hintaankin. Pienempää esim. HTML-koodattua sivustoa ei todennäköisesti juuri tarvitse päivittää ns. tietoturvan osalta, mutta sen sijaan WordPress, sen teemat ja lisäosat vaativat jatkuvasti aktiivista päivittämistä. Nämä päivitykset voidaan usein hoitaa myös automaattisesti, jolloin se ei vaikuta juuri nettisivujen hintaan.
Johtopäätös: Saat sen, mitä maksatkin
Mitä tulee nettisivujen hintaan, saat yleensä sen, mistä maksat. Laadukas verkkosivusto maksaa sinulle enemmän kuin verkkosivusto, joka ei ole yhtä hyvin ja huolella tehty. On kuitenkin olemassa tapoja leikata kustannuksia tinkimättä merkittävästi tai jopa ollenkaan laadusta. Nettisivujen hintojen osalta sinun tulee toki tietää ne, miten kustannuksia pystyt karsimaan järkevästi säilyttäen laadukkaan tekemisen.