Mitä on kevytyrittäjyys? Hoidanko kirjanpidon itse vai hyödynnänkö laskutuspalvelua?
Asiasta vähemmän tietävät saattavat jo kysyä, mitä on kevytyrittäjyys? Kevytyrittäjyys on jatkuvasti suosiota kasvattava yrittäjyyden muoto. Kevytyrittäjyys ei itse asiassa ole virallinen termi, vaan käytännön kautta vakiintunut termi, jolla tarkoitetaan yrittäjää, joka ei itse astu laskuttamisen ja verojen byrokratiaan, vaan on ulkoistanut sen laskutuspalvelulle. Laskutuspalvelu on palvelu, joka hoitaa yrittäjän laskutuksen kirjanpidon ja veroasiat.
Hoitaako kirjanpito itse vai hyödynnänkö laskutuspalvelua? Vastaus riippuu omasta nykytilanteestaan sekä siitä, kuinka paljon haluaa itse asioita tehdä. Kevytyrittäjyys sopii eritoten heille, jotka ovat astumassa yrittäjyyden maailmaan tai ei vielä tienaa tuhottoman paljon yritystoiminnallaan. Laskutuspalvelun kanssa ei tarvitse keskittyä laskuttamiseen, vaan voi sataprosenttisesti keskittyä työn tekemiseen sekä tietenkin laskujen maksamiseen. Kun on ulkoistanut työtä laskutuspalvelulle, vapautuu omat kädet tästä savesta vapaiksi työnnettäväksi toiseen saveen.
Laskutuspalvelut eivät ole ilmaisia
Laskutuspalvelut eivät ole täysin ilmaisia. Ne ottavat laskutettavista yritystoimintatuloista noin viisi prosenttia tai vaihtoehtoisesti 15–20 euroa omaan kassaansa. Mutta hei, jotenkin heidänkin on tehtävä rahaa. Kuitenkin laskutuspalvelun aloittaminen ei maksa mitään, eli rekisteröitymismaksu on vaivaiset nolla euroa eli ei yhtään mitään! Sinua ei vaadita sitoutumaan mihinkään eikä sinulta viedä kolikoita taskusta, jos päätät olla tekemättä töitä (tai vaihtoehtoisesti et saa töitä, joita laskuttaa. Tämä kuitenkin sivuseikka).
Laskutuspalveluyrityksen kanssa tehty sopimus vaikuttaa verotukseen sekä matkakuluihin ja muihin vähennyksiin, joita voi yrittäjänä tehdä. Ei saa esimerkiksi starttirahaa, jota toki voi hakea, jos aloittaa yrityksen tai osakeyhtiön. Ei saa yritysrahoitusta laitehankintoihin, koska kyseessä ei ole yritys. Kevytyrittäjiltä puuttuu etuuksia, jotka kuuluvat yrityksille.
Kirjanpidon ulkoistaminen helpottaa yrittämistä
Laskutuspalvelun alaisen on myös pidettävä huolta omista vakuutuksista. Yleensä sopimukseen palvelun kanssa kuuluu jonkinlainen vakuutus, mutta vakuutuksen laajuus ja sisältö riippuu palvelun tarjoajasta. Ikävimmissä tapauksissa laskutuspalvelufirmat ovat todellisia näätiä ja tarjoavat vajavaisia vakuutuksia. Onkin oltavana tarkkana, millaiseen leikkiin lähtee mukaan. Ei sokkona sotaan tai janoisena baariin.
Kun hoitaa kirjanpidon itse, ei tarvitse pelätä, että joku huijaisi. Erityisesti siksi, koska kaikki pitää tehdä itse ilman välikäsiä. Jos on varma käsistään ja tietää satavarmasti, mitä tekee, on myös ihan hyvä vaihtoehto tehdä itse kaikki. Täten saa kaiken vaivan ja byrokratian harteilleen mutta myös vapauden ottaa kaikki ansaitut roposet omaan kassaholviin. Varsinkin ihmeihmisille, jotka nukkuvat kolme tuntia vuorokaudessa ja tykittelevät täysillä, on kirjanpidon hoitaminen itse täydellinen vaihtoehto.
Summa summarum. Kirjanpidon ulkoistaminen säästää monelta vaivalta, mutta pakottaa maksamaan siitä hieman. Onneksi passiivisuudesta ei tarvitse maksaa, vaan pelkästään siitä, mitä touhuillansa tienaa. Jos kirjaa pitää itse, on oman työnsä herra, mutta kantaa samalla kaiken vastuun. vastuuta vastaan ei kuitenkaan tarvitse maksaa pennostakaan. Kevytyrittäjyys on paras vaihtoehto heille, jotka ovat yrittäjäpolkunsa alussa ja haluavat keskittyä täysillä tykittelemään ja myymään omaa osamaistaan palveluina. Vapaus loistaa, kun hyödyntää laskutuspalvelua.